Både

Hvad: En outrigger en en båd, hvor åregangen (åen) hviler på en "rig" (deraf navnet outrigger), der er placeret udenfor båden. Outriggerbåde er som udgangspunkt lavet til kaproning. Bådene er ret smalle og ustabile til sammenligning med inrigger-både, så det kræver noget teknik og øvelse at meste bådtypen.

Typer outrigger: En outrigger med to årer kaldes sculler (betegnes med 1x, 2x og 4x, hvor tallet er antallet af roere i båden). En outrigger med kun én åre kaldes betegnes 2-, 4- og 8+, hvor +=styrmand og -= uden styrmand.

Outrigger i Vejle Roklub: Der er 3 typer af outriggere i Vejle Roklub - de helt smalle scullere, de lidt bredere og mere stabile gig-både og så begynderbåden Edon-sculler.
Edon-sculleren har nogle særlig pontoner, der gør båden stabil - samtidig med at båden giver den rigtige fornemmelse af at ro sculler med 2 årer.

NAVN TYPE SPECIFIKATION ÅR
Siv Single-sculler Max 75 kg 2010
Idefix Single-sculler Max 65 kg 2010
Maxim Single-sculler 80 kg ?
OK Single-sculler  Plast, 65-85 kg 2003
Velfac Single-sculler Træ, 65-85 kg 2000
Puljen Single-sculler Plast, +85 kg 2000
Madam Blå Single-sculler Plast, max 80 kg 1988
Knæk Single-sculler Plast, max 70 kg 1976
Binz Dobbelt-firer m. styrmand (4x+) ?
Hafnia Dobbel-tsculler m. styrmand 180 kg ?
Mazda Dobbelt-sculler Træ, 165 kg ?
H2O Dobbelt-sculler Træ, 165 kg ?
2gether Dobbelt-gig   2011
Skum Single-gig    2008
 Uro Single-gig
Den Jyske 3-er gig   2006
Mågen 4-er gig m. styrmand

Inrigger både

Hvad: En inrigger-båd er en bådtype, hvor åregangen (åren) hviler på rælinger (kanten af båden). Båden er bredere end en inrigger (der fx bruges til OL på kortbane) og er langt mere stabil, så den egner sig bedre til roning på åbent vand som fjorde og kyststrækninger med mere vind og bølger. Roerne i båden har hver én åre og de ror baglæns, dvs. de har ryggen mod stævnen (spidsen af båden). Roerne ror skiftevis i bagbord og styrbord side (dvs. man skifter plads i båden med interval af fx 10-15 min), hvilket er en fordel på de lang strækninger (man kan hvile som styrmand på skift). Der findes både 2-åres og 4-åres inriggerbåde, der så med styrmand har henholdsvis 3 eller 5 mand ombord.

Roeren tættest på styrmanden kaldes "stroke" (eller "tagåre"), da denne roer kan ses af alle og sætter tempo og rytme i båden.

En 2-åres inrigger vejer ca. 90 kg. og en 4-åres ca. 120 kg - dog afhængig af materialer, da båden kan være bygget af træ, glasfiber eller kulfiber.

En 2-åres inrigger kan trykkes op på omkring 14 km/t og en 4-åres omkring 16 km/t, men det er også kun under konkurrencer. Hastighed under træning ligger typisk et sted mellem 7-10 km/t.

Inrigger i Vejle: Et flertal af bådene i Vejle Roklub er inriggere. De flest er træbåde men også enkelte glasfiberbåde.

NAVN TYPE MATERIALER
Jytte V 2-åres inrigger Limet træbåd